4 Natuurkwaliteiten

 

De natuur, we zijn er allemaal een onderdeel van, we staan er niet boven, we staan er niet naast, we zijn een deel van het groter geheel. De krachten die werkzaam zijn in de natuur, zijn dat dus ook in jou. Die krachten noemen we de 4 natuurkwaliteiten: 

 

Warm, koud, droog en vocht.

 

Ieder wezen, ook de planten en de dieren, kan leven dankzij de kracht van deze natuurkwaliteiten. Hoe beter je deze krachten leert begrijpen, hoe beter je jezelf en de wereld om je heen leert begrijpen. De natuurkwaliteiten Warm en Koud zorgen voor de balans in actie en rust, terwijl de kwaliteiten Vocht en Droog balans brengen in ontspanning en focus.

 

 

 

De hele dag, iedere week, je hele leven beweeg je van de ene kwaliteit naar de andere. Wat de omstandigheden van je verlangen, maar ook wat je zelf wilt.

Maar ieder mens heeft wel een aangeboren voorkeur voor bepaald natuurkwaliteiten. Dit noemen we je wortel, of je temperament. Sommige mensen dragen het hart op de tong (meer beweging naar warm), terwijl anderen liever de kat uit de boom kijkt (koud). Je hebt mensen die leven volgens principes (beweging naar droog), en mensen die wat luchtiger in het leven staan (beweging naar vocht). 

Vanuit jouw aangeboren voorkeur of wortel kun je in de loop van je leven je persoonlijk ontwikkelen door ook de tegengestelde natuurkwaliteiten meer en meer aan te gaan.

 

Ieder mens is dus uniek en heeft dus ook een specifieke manier om zich optimaal gezond te voelen. Hierbij is goede voeding van groot belang. Voeding in de letterlijke zin van het woord, maar ook voeding op geestelijk, sociaal en spiritueel niveau. Door deze ‘voeding’ op de juiste manier te verwerken en weer los te laten voel je jezelf in balans en sta je op een gezonde en natuurlijke manier in het leven. Op het moment dat er in die verwerking van deze indrukken iets stagneert, of te langzaam of snel wordt verwerkt, ontstaan er klachten. 

 

Zie het als een warme maaltijd klaarmaken. Je haalt de boodschappen in huis, je maakt de maaltijd en eet hem vervolgens op. Het afval doe je in de vuilniszak en die gaat uiteindelijk de kliko in. Als je het afval niet opruimt, dan ontstaan er in eerste instantie nog niet zoveel problemen. Het aanrecht is misschien vies en de prullenbak puilt een beetje uit. Maar als je maar lang genoeg door blijft gaan met koken zonder op te ruimen of schoon te maken, groeit uiteindelijk je hele huis dicht en ontstaat er ruimte voor bacteriën die je ziek zullen maken.

 

Heb je klachten en ben jij op zoek naar jouw unieke gevoel van gezondheid? Wil jij leren hoe je zelfstandig balans in je leven kunt vinden en volledig tot bloei kan komen? Neem dan contact met mij op en dan kijken we samen wat ik voor je kan betekenen. Na een intake van ongeveer anderhalf uur maak ik een gezondheidsadviesplan, die ik in een vervolgafspraak met je zal bespreken. Ik maak adviezen op gebied van voeding, leefstijl en beweging en samen met jou ga ik kijken wat er op dit moment mogelijk en nodig is. We bepalen dan ook samen of een vervolgbehandeling bij mij of een andere therapeut nodig en/of mogelijk is.